недеља, 7. март 2021.

Језекиљ 28

1. Опет ми дође реч Господња говорећи:

2. Сине човечји, реци кнезу тирском: Овако вели Господ Господ: Што се понесе срце твоје, те велиш: Ја сам Бог, седим на престолу Божјем усред мора; а човек си а не Бог, и изједначујеш срце своје са срцем Божјим;

3. Ето мудрији си од Данила, никаква тајна није сакривена од тебе;

4. Стекао си благо мудрошћу својом и разумом својим, и насуо си злата и сребра у ризнице своје;

5. Величином мудрости своје у трговини својој умножио си благо своје, те се понесе срце твоје благом твојим;

6. Зато овако вели Господ Господ: Што изједначујеш срце своје са срцем Божјим,

7. Зато, ево, ја ћу довести на тебе иностранце најљуће између народа, и они ће истргнути мачеве своје на лепоту мудрости твоје, и убиће светлост твоју.

8. Свалиће те у јаму и умрећеш усред мора смрћу побијених.

9. Хоћеш ли пред крвником својим казати: Ја сам Бог, кад си човек, а не Бог у руци оног који ће те убити?

10. Умрећеш смрћу необрезаних од руке туђинске; јер ја рекох, говори Господ Господ.

11. Опет ми дође реч Господња говорећи:

Донатор цртежа на Патреону: Antonio Cabrera Gonzáles
Датум: 6. март 2021.


12
. Сине човечји, наричи за царем тирским, и реци му: Овако вели Господ Господ: Ти си печат савршенства, пун си мудрости, и сасвим си леп.

13. Био си у Едему, врту Божјем; покривало те је свако драго камење: сарад, топаз, дијамант, хрисолит, оних, јаспис, сафир, карбункул, смарагд и злато;

онај дан кад си се родио начињени ти бише бубњи твоји и свирале.

14. Ти си био херувим, помазан да заклањаш; и ја те поставих; ти беше на светој гори Божијој, хођаше посред камења огњеног.

15. Савршен беше на путевима својим од дана кад се роди докле се не нађе безакоње на теби.

16. Од мноштва трговине своје напунио си се изнутра насиља, и грешио си; зато ћу те бацити као нечистоту с горе Божје, и затрћу те између камења огњеног, херувиме заклањачу!

17. Срце се твоје понесе лепотом твојом, ти поквари мудрост своју светлошћу својом; бацићу те на земљу, пред цареве ћу те положити да те гледају.

18. Од мноштва безакоња свог, од неправде у трговини својој оскврнио си светињу своју; зато ћу извести огањ испред тебе, који ће те прождрети, и обратићу те у пепео на земљи пред свима који те гледају.

19. Сви који те познају међу народима препашће се од тебе; бићеш страхота, и неће те бити до века.

20. Опет ми дође реч Господња говорећи:

21. Сине човечји, окрени лице своје према Сидону, и пророкуј против њега,

22. И реци: Овако вели Господ Господ: Ево ме на тебе, Сидоне, и прославићу се усред тебе, и познаће се да сам ја Господ кад извршим судове на њему и посветим се у њему.

23. И послаћу помор у њ, и крв на улице његове, и побијени ће падати усред њега од мача, који ће навалити на њих са свих страна, и познаће да сам ја Господ.

24. И неће више бити дому Израиљевом трн који боде ни жалац који задаје бол више од свих суседа њихових, који их плене; и познаће да сам ја Господ Господ.

25. Овако вели Господ Господ: Кад скупим дом Израиљев из народа међу које су расејани, и посветим се у њима пред народима и населе се у својој земљи коју дадох слузи свом Јакову,

26. Тада ће живети у њој без страха, и градиће куће, и садиће винограде, и живеће без страха кад извршим судове на свима који их пленише са свих страна, и познаће да сам ја Господ Бог њихов.


Претходна глава   Језекиљ   Следећа глава

Нема коментара:

Постави коментар