четвртак, 15. децембар 2016.

Излазак 10

Донатор цртежа на Патреону: Веско Драгаш

1. А Господ рече Мојсију: Иди к Фараону, јер сам ја учинио да отврдне срце његово и срце слуга његових, да учиним ове знаке своје међу њима, 2. И да приповедаш синовима својим и унуцима својим шта учиних у Мисиру и какве знаке своје показах на њима, да бисте знали да сам ја Господ.

Донатор цртежа на Патреону: Веско Драгаш

3. И отиде Мојсије и Арон к Фараону, и рекоше му: Овако вели Господ Бог јеврејски: Докле ћеш се противити да се не понизиш преда мном? Пусти народ мој да ми послужи. 4. Јер ако нећеш пустити народ мој, ево сутра ћу нанети скакавце на земљу твоју;

Донатор цртежа на Патреону: Marcuz Zuech

5. И покриће сву земљу да се неће видети земља, и појешће остатак што се сачувао, који вам је остао иза града, и појешће сва дрвета што вам расту у пољу. 6. И напуниће их се куће твоје и куће свих слуга твојих и куће свих Мисираца, шта нису видели оци твоји ни оци отаца твојих, откако су постали на земљи до данас. И окренувши се отиде од Фараона. 7. А слуге рекоше Фараону: Докле ће нас тај мучити? Пусти их нека послуже Господу Богу свом. Зар још не видиш где пропаде Мисир?

Донатор цртежа на Патреону: Gene Burke

8. И дозваше опет Мојсија и Арона пред Фараона, и рече им: Идите, послужите Господу Богу свом. А који су што ће ићи? 9. А Мојсије рече: С децом својом и са старцима својим ићи ћемо, са синовима својим и са кћерима својим, са стоком својом ситном и крупном ићи ћемо, јер имамо празник Господњи. 10. А он им рече: Тако био Господ с вама, како ћу вас ја пустити с децом вашом! Видите да зло мислите. 11. Неће бити тако; него ви људи идите и послужите Господу, јер то иштете. И отера их од себе Фараон.

Донатор цртежа на Патреону: Mark Kelly

12. Тада рече Господ Мојсију: Пружи руку своју на земљу мисирску, да дођу скакавци на земљу мисирску и поједу све биље по земљи, шта год оста иза града. 13. И пружи Мојсије штап свој на земљу мисирску, и Господ наведе устоку на земљу, те дува цели дан и целу ноћ; а кад свану, донесе устока скакавце.

Донатор цртежа на Патреону: Sean A. Lotz

14. И дођоше скакавци на сву земљу мисирску, и попадаше по свим крајевима мисирским силни веома, каквих пре никада није било нити ће кад бити онаквих. 15. И покрише сву земљу, да се земља не виђаше, и поједоше сву траву на земљи и сав род на дрветима, што оста иза града, и не оста ништа зелено од дрвета и од биља пољског у свој земљи мисирској.

Донатор цртежа на Патреону: Despina Lachanaris

16. Тада Фараон брже дозва Мојсија и Арона, и рече: Згреших Господу Богу вашем и вама. 17. Али ми још сада само опрости грех мој, и молите се Господу Богу свом да уклони од мене само ову смрт.

Донатор цртежа на Патреону: Ivanhoe

18. И отиде Мојсије од Фараона, и помоли се Господу. 19. И окрену Господ ветар од запада врло јак, који узе скакавце и баци их у Црвено море, и не оста ниједан скакавац у целој земљи мисирској.

Донатор цртежа на Патреону: Matt Chan

20. Али Господ учини те отврдну срце Фараону, и не пусти синове Израиљеве.

Донатор цртежа на Патреону: Sia Gandhi

21. И рече Господ Мојсију: Пружи руку своју к небу, и биће тама по земљи мисирској таква да ће је пипати.

22. И Мојсије пружи руку своју к небу, и поста густа тама по свој земљи мисирској за три дана.

Донатор цртежа на Патреону: Fr. Dimitri Cozby
Датум: 20. децембар 2021.

23. Не виђаху један другог, и нико се не маче с места где беше за три дана; али се код свих синова Израиљевих видело по становима њиховим.

Донатор цртежа на Ko-Fi: Бранко Банић
Датум: 25. јун 2023.

24. Тада Фараон дозва Мојсија, и рече: Идите, послужите Господу; само стока ваша ситна и крупна нека остане, а деца ваша нека иду с вама.

25. А Мојсије рече: Треба да нам даш и шта ћемо принети и сажећи на жртву Господу Богу свом;

26. Зато и стока наша нек иде с нама, да не остане ни папка, јер између ње треба да узмемо чим ћемо послужити Господу Богу свом, а не знамо којим ћемо послужити Господу докле не дођемо онамо.

27. Али Господ учини те отврдну срце Фараону, и не хте их пустити.

28. И рече му Фараон: Иди од мене, и чувај се да ми више не дођеш на очи, јер ако ми дођеш на очи, погинућеш.

29. А Мојсије рече: Право си казао; нећу ти више доћи на очи.

Претходна глава   Књига Изласка   Следећа глава

Нема коментара:

Постави коментар