петак, 26. август 2016.

Постање 14

Донатор цртежа на Патреону: Nikolay Kolev
Датум: 22. мај 2021.

1. А кад беше Амарфал цар сенарски, Арион цар еласарски, Ходологомор цар еламски и Таргал цар гојимски,

2. Завојеваше на Валу цара содомског, и на Варсу цара гоморског, и на Сенара цара адамског, и на Симовора цара севојимског и на цара од Валаке, која је сада Сигор.

3. Сви се ови скупише у долини сидимској која је сада слано море.

4. Дванаест година беху служили Ходологомору, па тринаесте године одметнуше се.

5. А четрнаесте године дође Ходологомор и цареви који беху с њим, и побише Рафаје у Астароту карнајимском и Зузеје у Аму и Омеје у пољу киријатајском,

6. И Хореје у планини њиховој Сиру до равнице Фаранске покрај пустиње.

7. Од туда вративши се дођоше у Ен-Миспат, који је сада Кадис, и исекоше све који живеху у земљи амаличкој, и Амореје који живеху у Асасон-Тамару.

8. Тада изиђе цар содомски и цар гоморски и цар адамски и цар севојимски и цар од Валаке, које је сада Сигор, изађоше на њих у долину сидимску,

9. На Ходологомора цара еламског, и на Таргала цара гојимског, и на Амарфала цара сенарског, и на Ариоха цара еласарског, четири цара на пет.

10. А у долини сидимској беше много рупа из којих се вадила смола; и побеже цар содомски и цар гоморски, и онде падоше, а шта оста побеже у планину.

11. И узеше све благо у Содому и Гомору и сву храну њихову, и отидоше.

12. Узеше и Лота, синовца Аврамовог, и благо његово, и отидоше, јер живеше у Содому.

13. А дође један који беше утекао, те јави Авраму Јеврејину, који живеше у равни Мамрија Аморејина, брата Есхолу и брата Авнану, који беху у вери с Аврамом.

14. А кад Аврам чу да му се заробио синовац, наоружа слуге своје, триста осамнаест, који се родише у његовој кући, и пође у потеру до Дана.

15. Онде разделивши своје удари на њих ноћу са слугама својим, и разби их, и отера их до Ховала, који је на лево од Дамаска,

16. И поврати све благо; поврати и Лота синовца свог с благом његовим, и жене и људе.

17. А цар содомски изиђе му на сусрет кад се врати разбивши Ходологомора и цареве што беху с њим, у долину Савину, које је сада долина царева.

Донатор цртежа на Супскрајбстару: Mark Martin

18. А Мелхиседек цар салимски изнесе хлеб и вино; а он беше свештеник Бога Вишњег. 19. И благослови га говорећи: Благословен да је Аврам Богу Вишњем, чије је небо и земља! 20. И благословен да је Бог Вишњи, који предаде непријатеље твоје у руке твоје! И даде му Аврам десетак од свега.

Донатор цртежа на Супскрајбстару: Mark Martin

21. А цар содомски рече Авраму: Дај мени људе, а благо узми себи. 22. А Аврам рече цару содомском: Дижем руку своју ка Господу Богу Вишњем, чије је небо и земља, заклињући се: 23. Ни конца ни ремена од обуће нећу узети од свега што је твоје, да не кажеш: Ја сам обогатио Аврама; 24. Осим што су појели момци, и осим дела људима који су ишли са мном, Есхолу, Авнану и Мамрију, они нека узму свој део.

Претходна глава   Књига Постања   Следећа глава

Moжете нам помоћи да илуструјемо целу Библију са само $1 месечно!

Нема коментара:

Постави коментар