недеља, 17. децембар 2017.

Откривење 1


1. Откривење Исуса Христа, које њему даде Бог, да покаже слугама својим шта се има збити ускоро; и објави га пославши га преко анђела својега слуги својему Јовану,

2. Који посвједочи ријеч Божију и свједочанство Исуса Христа, све што видје.

3. Блажен је онај који чита и они који слушају ријечи пророчанства, и чувају оно што је написано у њему, јер вријеме је близу.

4. Од Јована на седам Цркава које су у Азији: Благодат вам и мир од Бога, Који јесте и Који бјеше и Који долази; и од седам духова, који су пред пријестолом његовим;

5. | И од Исуса Христа, који је Сведок верни, Првенац из мртвих, и Господар над царевима земаљским. Ономе који нас љуби и опра нас од грeха наших крвљу својом,

6. И учини нас царством, свештеницима Богу и Оцу својему, њему слава и моћ у векове векова. Амин.

7. Ево, Он долази са облацима, и угледаће га свако око, и они који га прободоше; и заплакаће због њега сва племена земаљска. Да! Амин.

8. Ја сам Алфа и Омега, говори Господ Бог, Који јесте и Који бјеше и Који долази, Сведржитељ.

9. Ја, Јован, брат ваш и заједничар у невољи и царству и трпљењу у Исусу Христу, бијах на острву званом Патмос због ријечи Божије и свједочења за Исуса Христа.

10. Бијах у Духу у дан Господњи, чух глас иза себе силан као труба, који говораше:

11. Што видиш напиши у књигу, и пошаљи на седам Цркава: у Ефес, и у Смирну, и у Пергам, и у Тијатиру, и у Сард, и у Филаделфију, и у Лаодикију.

12. И обазрех се онамо да видим глас који говораше са мном, и обазрјевши се видјех седам свијећњака златних,

13. И усред седам свијећњака Некога налик на Сина човјечијега, обучена у дугачку хаљину, и опасана по прсима појасом златним.

14. А глава његова и коса бијаше бијела као бијела вуна, као снијег, и очи његове као пламен огњени;

15. И ноге његове као сјајни бакар кад се зажари у пећи; и глас његов као хука великих вода.

16. И имаше у својој десној руци седам звијезда, и из уста његових излажаше мач оштар с обје стране, и лице његово бјеше као сунце што сија у сили својој.

17. И кад га видјех, падох к ногама његовим као мртав, и Он положи десну руку своју на ме, говорећи: Не бој се, ја сам Први и Посљедњи

18. И Живи; и бијах мртав и ево жив сам у вијекове вијекова, и имам кључеве од смрти и од пакла.

19. Напиши, дакле, што си видио, и што јесте и што ће бити послије овога:

20. Тајну седам звијезда које си видио на десници мојој, и седам свијећњака златних. Седам звијезда јесу анђели седам Цркава, а седам свијећњака јесу седам Цркава.

Нема коментара:

Постави коментар